Informacja:
Do biletów doliczana zostanie opłata serwisowa w wysokości:
1 zł dla biletów o wartości do 19,99 zł, 3 zł dla biletów o wartości do 49,99 zł, 5 zł dla biletów o wartości do 99,99 zł, 6,5 zł dla biletów o wartości do 149,99 zł, 8 zł dla biletów o wartości do 349,99 zł, 10 zł dla biletów o wartości do 400,00 zł. Do biletów o wartości powyżej 400 zł doliczona zostanie opłata serwisowa w wysokości 4% wartości biletu.
Operatorem sprzedaży jest Serwis Bilety24, Biuro Obsługi Klientów serwisu Bilety24.pl (czynne w dni robocze w godzinach 8-16) Telefon: +48 61 642 92 36, e-mail: info@bilety24.pl
Informacja:
Operatorem sprzedaży jest Serwis Bilety24. Do ceny abonamentów doliczona zostanie opłata serwisowa w wysokości 3% wartości transakcji. W przypadku odwołania wydarzeń wchodzących w skład abonamentu zwrotowi podlega tylko i wyłącznie jego wartość, opłaty serwisowe są bezzwrotne.
Czytaj więcej o wydarzeniu
Turicum Quartet
Program
Joseph Haydn
Kwartet smyczkowy d-moll „Kwintowy” op. 76 nr 2 Hob. III:76
Erwin Schulhoff
Five pieces for string quartet
Karol Szymanowski
I Kwartet smyczkowy C-dur op. 37
Do Josepha Haydna przylgnęło tyleż pieszczotliwe, co lekceważące określenie „Papa Haydn”. Tymczasem był to kompozytor, u którego mistrzostwo i nieprzewidywalność idą w parze. Doceńmy migotliwość emocjonalną tej muzyki, jej zaskakujące zwroty, poczucie humoru (niepodobny do dworskiego tańca „menuet czarownic”) czy finał inspirowany muzyką Romów z pogranicza Austrii i Węgier, gdzie kompozytor spędził większą część życia.
Do austrowęgierskiego ducha odnosi się też – już po rozpadzie cesarstwa – w swoich modernistycznych, parodystycznych miniaturach Erwin Schulhoff, dołączając motywy z rodzinnych Czech. Szymanowski, choć znał stolicę Austro-Węgier, to jej nie lubił; jego I Kwartet smyczkowy to inny kierunek, o czym pisze Jarosław Iwaszkiewicz: „Nigdy jeszcze żadne z jego dzieł nie dyszało takim żarem południa; nie upałem południa sycylijskiego czy żałobą greckiego żaru, kiedy to fletnia Pana uśmierca serca – lecz żarem soczystym, dojrzałym, pachnącym zbożem Ukrainy”.
Adam Suprynowicz